Amasra'daki tarihi kazıları BARÜ sürdürecek
Karadeniz Bölgesinin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Amastris Antik Kentindeki çalışmalar Bartın Üniversitesi (BARÜ) yürütücülüğünde sürdürülecek ve 1800 yıllık tarihin izleri gün yüzüne çıkarılacak.
Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan Amastris Antik Kenti kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve destekleri ile Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam tarafından yürütülecek. Kültür ve turizm destinasyonu üzerinde bulunan Amastris Antik Kenti’nin restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılması, kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması ve bölge turizmine de katkı sağlaması hedefleniyor.
Geçmişten günümüze Amastris kazı çalışmaları
2022 ve 2023 yıllarında Amasra Müzesi başkanlığında ve Prof. Dr. Bağdatlı Çam’ın bilimsel danışmanlığında gerçekleştirilen arkeolojik kurtarma kazı çalışmaları, daha detaylı ve bilimsel olarak sürdürülebilmesi için 2024 yılından itibaren BARÜ’ye devredildi. Stoa olduğu değerlendirilen alanda şu ana kadar birçok tarihi sütun ve obje gün yüzüne çıkarıldı.
Roma İmparatorluk Dönemine tarihlenen Stoa yapısı ve Bedesten olarak tanımlanan Roma Hamam yapısında gerçekleştirilen kazılarda oldukça iyi korunmuş mermerden yapılmış; Nymphe/Aphrodite Heykeli, İskender Başı, Roma Tanrısı Lares heykelciği başta olmak üzere heykel ve heykel parçaları, yazıtlar ve sikkeler toprak altından kurtarılarak günümüze kazandırıldı. Bulunan yapılar üzerindeki arkeolojik incelemeler neticesinde, kentin bölgedeki en iyi korunmuş Roma Dönemi eserleri ve kalıntılarını barındıran en ihtişamlı kentlerden biri olduğu anlaşıldı.
Amastris kazılarında binlerce yıllık eserler bulundu
Kazı Başkanı Prof. Dr. Bağdatlı Çam bundan sonraki çalışmaların BARÜ başkanlığında, kurumlar arası iş birliği içinde Batı Karadeniz Bölgesi arkeolojisine yönelik bir proje olarak süreceğini söyledi.
Prof. Dr. Bağdatlı Çam, “Bugüne kadar Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Bartın Valiliği, Amasra Kaymakamlığı ve Amasra Belediyesinin, ayrıca Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) destekleriyle kazı çalışmaları yürütüldü. Artık Üniversitemiz başkanlığında yürütülecek çalışma kapsamında, çok sayıda sütun ve tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkarıldığı yapının MS 2. yüzyılda Stoa yapısı olduğu tahmin ediliyor. Binlerce yıllık geçmişin izlerini taşıyan Amasra’da, tiyatro ve bedestenin de bulunduğu Amastris Antik Kenti kamusal alanında bulunan bölgede Roma Döneminin görkemli yapılarından biri olan anıtsal sütunlu yapı, kazılar neticesinde ortaya çıkıyor” dedi.
“Bölgemize değer katan akademik çalışmalarımızı sürdürüyoruz”
Batı Karadeniz’in en önemli arkeolojik kazı alanlarından birinin BARÜ başkanlığında yürütülecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, tarihi kültür mirasının korunmasına ve yaşatılmasına yönelik önemli adımlar attıklarının altını çizdi.
Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak ilgili kurumlarla iş birliği içinde, dünya mirası eserlerin gün yüzüne çıkartılması için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Anadolu ve dünya tarihi adına ciddi bulguların elde edildiği bu çalışmalar ile kültürel mirasımızı koruma ve geliştirme amacıyla akademik çalışmalarımızla da katkılar sunmaya devam ediyoruz. Bu itibarla Amastris Antik Kenti kazılarında başarılı çalışmalar gerçekleştiren Kazı Başkanı Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam ile birlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca kültürel zenginliklerimizin ortaya çıkarılması noktasındaki emekleri için Bartın Valimiz Dr. Sayın Nurtaç Arslan ve Amasra Kaymakamımız Sayın Kadir Perçi’ye teşekkürlerimi sunuyorum. Bölgemize değer katacak çalışmalarımızdaki destekleri ve yakın ilgileri dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a, bölgesel kalkınma noktasındaki teşvikleri için ise YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.