Amasra'da üretime devam etmek istiyoruz
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'nde madenciyi bilgilendirdi.
MUTLU; AMASRA MÜESSESESİ’NDE ÜRETİME DEVAM ETMEK İSTİYORUZ
TTK 30’uncu Dönem Toplu İş Sözleşmesi hakkında ve çeşitli konularda maden işçilerini bilgilendirmek için yapılan programa, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar ve şube yöneticileri ile GMİS’e bağlı şube başkan ve yöneticileri katıldı.
GMİS Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar, genel merkez yöneticilerinin yaşanan süreç ve toplu sözleşme hakkında bilgiler vermek için geldiklerini söyledi.
“AMASRA MÜESSESESİ’NDE ÜRETİME DEVAM ETMEK İSTİYORUZ”
GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, 14 Ekim 2022’deAmasra Müessesesi’nde meydana gelen kazanın ardından yeniden üretime başlanabilmesi için çalışmaların sürdüğünü, ocakların iş sağlığı ve güvenliği açısından güvenli hale getirilmesinin andından üretime devam etmek istediklerini belirtti.
Mutlu şöyle konuştu; “Geçirmiş olduğumuz elim kaza nedeniyle hayatını kaybeden, önceden maden şehidi olan ve tüm vatan şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum.
Süreci hep beraber yaşıyoruz. Mevcut gündemi ve önümüzdeki süreci konuşmak için buradayız. Genel Başkanımız Hakan Yeşil, babasının rahatsızlığı nedeniyle Ankara’da olması münasebetiyle aramızda değil. Sizlere sevgi ve saygılarını iletiyorum. Ayrıca cenaze nedeniyle aramızda olmayan Genel Mali Sekreterimiz Yalçın Yiğit de sizlere selam ve sevgilerini iletti. Yaşanan faciadan sonra müessesimizdeki yeraltı faaliyetleri durdurulmuştu. Yangın söndüğüne kanaat getirilmesiyle iş sahasının yeniden iş sağlığı ve güvenliğine uygun olarak açılıp sizlerin yeniden işe dönebilmesi için baraj açılmış fakat baraj açılmasının hemen ardından yangın tekrar başlamış ve baraj tekrar kapatılmıştır.
Bizler tabi ki bir an önce iş yerlerimizin iş sağlığı ve işçi sağlığına uygun hale getirilerek yeniden ülkemiz ve milletimiz için üretmek istediğimizi, ocaklarımızın kapatılmadan başka bölgelere gönderilmeden buralarda üretim yapmak istediğimizi, bunun için de öncelikle iş yerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından çalışabilir hale getirilmesi gerektiğini ardından üretim yapmak istediğimizi dile getirdik. Şu an maalesef ocak yeniden kapatıldı. Hepinizin tedirgin olmasını anlıyoruz.
Biz kesinlikle Amasra Müessesesi’nin, iş sağlığı ve güvenliği açısından güvenli hale getirilmesinin ardından yeniden üretimini devam ettirmesini, çalışanlarımızın yeniden burada kömür çıkarmasını talep ediyoruz. Buradaki iş hayatını devam etmesi için işçi ve iş sağlığına uygun şekilde devam etmesi için ne gerekiyorsa yapılıyor ve yapılacak. Temennimiz, önümüzdeki günlerde bu yangının söndürülerek iş yerlerimizin iş sağlığı ve güvenliği sağlanmış haliyle çalışma hayatımızın başlamasıdır.
Tabi ki yangının sönmediği takdirde kalan sahalarda çalışma yapılabilmesi için bakanlık ve mahkeme kanalıyla gerekli çalışmalar takip ediliyor. Yangının sönmesi en büyük arzumuz. Yeraltı şartlarını her zaman kontrol etmek mümkün olamayabiliyor. Yangın sönmediği takdirde de başka çalışma alanları yaratılarak sizlerin burada çalışmaya devam etmeniz en büyük arzumuz.
TOPLU SÖZLEŞMEMİZİ YENİ KAZANIMLARLA BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ
Toplu sözleşme sürecimiz başladı ve devam ediyor. Özellikle yerüstü çalışanlarımız için önemli taleplerimiz var. Daha önceki yıllarda talep ettiklerimizin hepsini tekrar talep ediyoruz. Daha önceki gerçekleştirdiklerimizin üzerine yeniden yeni kazanımlarda bu sözleşmeyi bitirmek en büyük arzumuz, hedefimiz.
Tabi ki yerüstü arkadaşlarımızın sorunları öncelikli olmak şartı ile yeraltı çalışanlarımız içinde farklı taleplerimiz var. Bunların başında özellikle ücret gruplarının yeniden dizayn edilerek ücret gruplarındaki farkı yeniden açmak. Temennimiz ve arzumuz odur ki sözleşme masasından tüm işçilerimizin mutlu olabileceği, yüzünün gülebileceği bir başarıyla kalkmak en büyük arzumuz. Hep beraber mücadelemize devam edeceğiz.
Sözleşme süreci daha yeni başladı. İki toplantı yapıldı. Asıl önemli maddelere yeni geliniyor. Yani ekonomik konulara bundan sonra geleceğiz.
Önümüzde bir genel seçim süreci var. 14 Mayıs’ta seçimler var. Bu seçim sürecine kadar arzumuz sözleşmelerimizin tamamlanması, işçilerimizin yüzü gülerek bu seçim sürecine girmesidir. Seçim sonrası işimiz daha zor olacak. Yeni kabinenin kurulması ve görevlerine başlaması zaman alacağından bizim de o zaman zarfında grev sürelerimizin dolacağından ciddi sıkıntılarla karşılaşabiliriz. Biz istiyoruz ki bu yasal haklarımızı kullanmaya gerek kalmadan masadan uzlaşıyla istediğimizi verilsin ve masadan uzlaşıyla kalkalım.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN SAĞLANABİLMESİ İÇİN ACİL 5 BİN İŞÇİ ALINMALI
En önemi sorunlarımızdan biri olan işçi alımları talebimiz devam ediyor. Kurumumuzun yaşayabilmesi için kurumumuzun iş güvenliği ve işçi sağlığına uygun hale getirilebilmesi için acilen ivedilikle kuruma 5 bin işçi alınması talebimizi yineliyoruz.
Bizim talebimiz; gerekirse 2 bin 500 artı 2 bin 500, yani gruplu olacak şekilde de dahi olsa acilen 5 bin işçi alınmasıdır. Yoksa mevcut sahalarımızın ayakta tutulması dahi imkansız hale gelecek. O yüzden buradan biz yönetenlere bir kez daha sesleniyoruz. Biz bizi yönetenlere bunu defalarca anlattık ve anlatmaya devam ediyoruz. Bu kuruma işçi alınması bu ülkenin selameti açısından ve ülkedeki milli üretimin, yerli üretimin selameti açısından bir zarurettir.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ KAHRAMANLIKLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM
Yaşadığımız deprem faciası bize şunu gösterdi. Madenciler sadece kömür kazmakla kalmıyor aynı zamanda doğal afetlerde ülkenin karşılaşabileceği doğal afetlerde neler yapabileceklerini en iyi şekilde gördük. Deprem nedeniyle ülkemize geçmiş olsun diyorum. Sizlere de gösterdiğiniz o üstün performanslarınız için, yürekten yaptığınız kahramanlıklar için yürekten teşekkür ediyorum. Hepinizi alnınızdan ayrı ayrı öpüyorum.
Gerçekten madenciliğin sadece kömür kazmaktan ibaret olmadığını, keşke olmasaydı dediğimiz bu üzücü olayda gösterdiniz. İşte o yüzden biz devletimizi yönetenlere diyoruz ki; başka kurumlarda bu işi bilmeyenlere maaş vereceğinize madene işçi alın hem kömür kazsın hem bu tür afetlerde ülkemizin sigortası konumunda madenci yetiştirelim. İnşallah bu taleplerimiz en kısa sürede yerine getirilir ve buralarda yeniden birçok arkadaşlarımız bu istihdam alanına katılarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ederiz”.
GMİS Yöneticileri, servis şeflerini ziyaret ederek sorunlar hakkında bilgi almasının ardından TTK Amasra Müessese Müdürü Ümit Değirmenci’yi ziyaret ederek süreç hakkında görüş alışverişinde bulundu.