Amasra'da av sezonu dualarla başladı

Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlayan su ürünleri av sezonu için tören düzenlendi

Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlayan su ürünleri av sezonu için tören düzenlendi.

Amasra Büyük Liman’da düzenlenen törene Vali Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Erkan Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak, İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, kamu kurumlarının temsilcileri ve balıkçılar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder, Bilindiği üzere denizlerimizde gırgır ve trol yöntemiyle yapılan avcılık faaliyetleri için 15 Nisan 2023 tarihi itibariyle başlamış olan av yasağı 31 Ağustos tarihi ile bitmiş olup, 1 Eylül tarihi itibariyle de balıkçılık av sezonu başlayacaktır. Bu kapsamda yeni başlayacak olan balıkçılık av sezonunun tüm balıkçılarımız, ilimiz ve ülkemiz balıkçılığına hayırlı uğurlu olmasını ve kazasız belasız geçmesini temenni ediyorum. Ülkemizin uzun sahil şeridinde yaygın iç sular ve akarsu sistemiyle önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarına sahip ve ilimiz sahil şeridi 59 kilometre uzunluktadır. Türkiye su ürünleri açısından hem ithal eden hem de ihraç eden önemli bir ülkedir. Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımızı yaptığımız tek hayvansal ürün balıktır.” Dedi.

“Balıkçılık sektörü hızla gelişiyor”

Balıkçılığın ülkemizde hızla geliştiğini de kaydeden Önder, “Yarattığı katma değer ve istihdam katkısı ile stratejik öneme sahip olan su ürünleri sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişmektedir. Sektörün ekonomiye katkısı, tarımsal üretim değerindeki yeri ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar önem arz etmektedir. Balık avcılığı ve yetiştiriciliği bakımından zengin olan ülkemizde zengin besleyici özelliği bakımından balık haftada iki kere tüketilmesini tavsiye edilmektedir. Ancak bu dünya ortalaması 20 olduğu halde ülkemizde çeşitli etkenlerden dolayı tüketimi 6,8 kilogramdır. İlimizde 2022 yılı su ürünleri üretimi hazırlık yoluyla elde edilen deniz balıklarından 4 bin 125 ton, Diğer deniz ürünlerinde 280 ton ve yetiştiricilik yoluyla yapılan üretimde toplam 15 ton olarak gerçekleşmiştir. Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılan 192 balıkçı gemisi bulunmakta olup 12 metreden büyük gemi sayımız 19, 12 metreden küçük gemi sayımız 173’tür. Bu meşakkatli işi yapan balıkçılarımızın ülke ekonomisine, insan beslenmesine katkılarından dolayı teşekkür eder, 2023-2024 balıkçılık sezonunun hayırlara vesile olmasını temenni ederim.” diye konuştu.

“Ayaklarına taş değmesin”

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da, “Amasra’nın denizinin, kumunun, güneşinin, tarihinin yanı sıra gastronomisi ile de önemli bir değerdir. Bu değeri yaratanlar artık denize çıkacaklar. Biz kendilerine bol ve bereketli bir sezon diliyoruz. Umarız Amasra için de, ülkemiz için de hayırlı bir sezon olur. Ayaklarına taş değmesin, kazasız, belasız bir sezon geçirsinler” diye konuştu. 

“Balık tüketimini artırmalıyız”

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da şunları söyledi: “Bugün yeni bir balıkçılık av sezonumuzun açılışını gerçekleştiriyoruz. Öncelikle av sezonumuzun bereketli geçmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyor, denizde kısmetinizin peşinde geçireceğiniz haftalar ve aylar boyunca ağlarınızın hep dolu çıkmasını diliyorum.  Balık en önemli besin kaynaklarının başında gelmektedir. Bütün diyetlerde balık var. Diyette bile olsanız istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Protein, enerji, vitamin, mineral, balıkta sindirilebilir her şey var. Bu kadar önemli bir besini çok daha fazla tüketmeli, vatandaşlarımızın sofrasına daha çok götürmesini sağlamalıyız. Her ne kadar ülkemizde kültür balıkçılığı oldukça gelişmiş olsa da bu ürünlerin denizden avcılık yöntemiyle tutulan balığın yerini alamayacağı bir gerçektir. Bundan dolayı vatandaşlarımızın daha çok balık tüketebilmesi için bilinçli avcılıkla, balıkların çoğalma döneminde uygulanan av yasağına mutlaka riayet edip balık popülasyonlarının artışını sağlayarak, denizlerimizi temiz tutarak, karaya çıktıktan sonraki saklama ve dağıtım kanallarını geliştirmemiz gerekmektedir.

“Hedefimiz balıkçılığın daha da gelişmesidir”

Ülke olarak gelişim hedeflerimizden birisi de balıkçılığımızın daha fazla gelişmesi çok daha güçlü hale gelmesidir. Üç tarafı denizle çevrili bir ülke olarak denizlerimizden daha efektif yararlanmak için çalışmalarımız artarak devam etmektedir. Özellikle İlimiz Bartın da balıkçılık ve ahşap yat ve tekne üretiminde önemli bir yere sahiptir. Mevcut potansiyelimizi çok daha fazla arttırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu amaçla Balıkçı teknelerimizin kullandığı güvenli limanları ve balıkçı barınaklarımızı yeniliyoruz. Amasra Limanımızı tarihi yapısına uygun şekilde 150 Milyon TL gibi büyük bir yatırımla 800 metre uzunluğunda ve 150 metre genişliğinde olacak şekilde yenileyerek balıkçılarımızın ve Bartın’ımızın hizmetine sunduk. Bu önemli yatırımda her biri 22 ton ağırlığında, 14 bin küp şeklinde beton blok kullanılmış olup Amasra’daki tarihi kale surlarına uyumlu şekilde inşa edilerek, beton yığını görüntüsünden kurtarılmıştır. Amasra'ya gelecek yerli ve yabancı turistler için kale surları şeklinde yürüyüş yolları yapılarak aynı zamanda turizme de kazandırılmıştır.

“Tarlaağzı Balıkçı Barınağını onarıyoruz”

Bunun yanında Amasra limanımızda bazı kesimlerin betona yatırım buraya yolcu gemisi gelmez dediği, yolcu iskelesi yapılmış ve Uluslararası Giriş Çıkışlar Daimi Açık Deniz Hudut Kapısı ilan edilerek limanımız kruvaziyer gemileri ağırlamaya başlamıştır. Bu da Amasra turizmi için çok önemli bir gelişmedir. Bunun yanında Amasra Tarlaağzı balıkçı barınağını da onarıyoruz. Hasar gören mendireğin onarım ihalesini yaparak inşaat çalışmalarına başladık. İnşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Şuan %30 unu tamamladık ve denize yerleştirilmeyi bekleyen 2 bin tane 15 tonluk beton küpümüz var. Çalışmalar tamamlandığında Tarlaağzı balıkçı barınağı mendireğimizde yeni hale gelecek. Böylelikle hem Tarlaağzı balıkçı barınağımız, Amasra Limanımız gibi çok daha güvenli hale gelecek. Yine bildiğiniz gibi Bartın ve özellikle Tekkeönü “Geleneksel Tekne Yapımında” çok önemli bir yere sahip. Bu kapasitemizi arttırmak için Kurucaşile Tekkeönü Piri Reis Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifini BAKKA kanalı ile destekleyerek Geleneksel Tekne ve yat yapımının şartları çok daha iyi olan denizin hemen kıyısındaki bir sanayi sitesinde devam etmesini sağladık.

“Gerekli destekleri sağlıyoruz”

Bartın ve ilçelerinde Su Ürünleri Ruhsat tezkeresine sahip 36 adet Bartın Irmağı ve kıyı köylerinde, 75 adet Amasra Limanında, 23 adet Tarlaağzı Balıkçı Barınağında, 28 adet Tekkeönü Balıkçı Barınağında ve 59 adet de Kurucaşile Balıkçı Barınağında olmak üzere toplam 221 Balık Avlama teknesi bulunmaktadır. Bunlardan gerekli şartları sağlayan büyük Gırgır ve trol teknelerinden 22 tanesi için destekleme kapsamında ÖTV siz yakıt defteri düzenlenmiş olup ÖTV siz yakıt kullanmaktadır. Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi balıkçılık ilimiz için en önemli sektörlerin başında gelmekte olup hükümet olarak balıkçılık faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanması için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.  Bu duygularla yeni av sezonumuzun tekrar hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Pruvanız neta, dümeniniz viya, rüzgarınız kolay, bahtınız açık olsun.

“Bereketli bir sezon olmasını diliyorum”

Vali Nurtaç Arslan da, “Ülkemiz ve ilimiz balıkçılık anlamında çok ciddi potansiyele sahip ve birçok balık türünü barındırıyor. Bu anlamda Bartın ilimiz yani hem mavisiyle, yeşiliyle, turizm potansiyeli anlamında oldukça güzel bir il olmasının yanı sıra balıkçılık ve gastronomisiyle de bu anlamda önemli bir potansiyeli barındırmaktadır. Ancak hepimizin bildiği gibi balıklarımızın belli bir üreme ve gelişme dönemi var. Onların üremesine ve gelişmesine müsaade edebilmek içinde belli dönemlerde yasaklar getiriyoruz. Bugün de bu yasakların sona erme günü. İnşallah vira bismillah diyerek balıkçılarımız için sezonu açıyoruz. Kazasız, belasız, bol ve bereketli bir sezon olmasını diliyorum. 2023-2024 av sezonunun hem ülkemize, hem ilimize, hem de balıkçılarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Törende daha sonra Vali Nurtaç Arslan ve beraberindeki heyet temsili olarak gırgır teknesi ile denize açıldı.

Bakmadan Geçme