Alkışlı ve ıslıklı protesto

Bartın Irmağı İnisiyatifi çatısı altında toplanan siyasi parti temsilcileri, STK'lar, Oda temsilcileri ve çok sayıda vatandaş Bartın Irmak Islah Projesinin durdurulması için başlatılan imza kampanyasının son gününde bir araya geldi. Proje, alkış ve ıslık sesleriyle protesto edildi. 

27 Mayıs’ta başlatılan imza kampanyası 5 Mayıs Dünya Çevre Gününde sona erdi. Kampanyanın sonra gününde siyasi parti temsilcileri, STK’lar, Oda temsilcileri ve çok sayıda vatandaş Hükümet Caddesinde toplandı. 

Proje alkış ve ıslık sesleriyle protesto edilirken, yaptığı konuşmada projenin kamuoyunu rahatsız ettiğini söyleyen Bartın Mimarlar Odası Temsilcisi Selda Çelikyay. 27 Mayıs’ta Yalı’da başlattığımız itiraz dilekçeleri imza kampanyamız 5 Haziran Çevre Günü İtibariyle sona ermiş bulunmaktadır. Bartın halkı çevreye sahip çıkmanın sadece çiçek, böcek, resim olmadığını verdiği imzalarla itiraz ederek göstermiştir.” Dedi. 

“İşin bittiğine dair oluşan algı yanıltıcıdır”

Çelikyay konuşmasının devamında projenin 5 etaptan oluştuğunu dile getirerek şunları söyledi, “Kamuoyunda işin bittiğine dair oluşan algı yanıltıcıdır. Yalı’daki çalışma projenin 1.etabı olup, projenin tamamı 5 etaptan oluşmakta, ırmağın karşı yakasını ve Boğaz mevkiini de kapsamakta olup limana kadar toplam 16 kilometre uzunluğunda bir kanal projesi niteliğindedir. Proje görüşmelerinde hep bize alternatifiniz var mı diye sordular; evet alternatiflerimiz ve itirazlarımız iki başlıkta özetlenebilir 1-Usul yönünden, 2-Esas yönünden. Usul yönünden sevgi, saygı, katılımcılık ve yerel demokrasi içermemektedir, Esas yönünden 500 yıllık öngörü ve yapay zeka ile yapılan çalışma doğal çevre, ekoloji, doğal peyzaj, 3 bin yıllık Parthenius'un tarih boyunca taşıdığı anlam ve ırmağın özellikleri açısından yetersiz ve kabulleri yüzeyseldir.

“Bilim kurulu raporunu beklemeden apar topar yapılmış..”

Oysa Avrupa ülkeleri gibi 100 yıllık öngörüyle ve bu değerleri dikkate alarak proje çalışma yapılsaydı şu an 3 metre olan duvar ve cam yüksekliği 1 metreye inecekti. Irmak yatağında hiçbir çalışma yapmadan, barajları tam kapasite çalışır hale getirmeden, bilim kurulu raporunu beklemeden eski belediye yönetimiyle yapılan apar topar bu çalışmalar kamuoyunu rahatsız etmiş, Bartın Irmağı
İnisiyatifi bu rahatsızlığın ve dışlanmışlığın sözcüsü olmuştur. Kampanyalarımız ve çalışmalarımız Bartın halkının sesi duyuluncaya ve insan aklı, duygusu, yapay zekâya galip gelinceye kadar devam edecektir. Ya hep beraber! Ya hep beraber!"

Yorumlar 1
Hasan kalyoncu 07 Haziran 2024 12:55

Kılavuzu karga olan her gelişmeyi necaset olarak görürmüş..

Bakmadan Geçme