Aldatmaz'dan Bankoğlu'na TTK yanıtı

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz 14 Ekim 2022 de yaşanan Amasra maden kazası sonrasındaki süreç hakkında iddialara cevap vererek, “Yargı süreci devam ediyor kaza ile ilgili sorumlu kimler varsa cezası verilecektir.” Dedi.

Milletvekili Aldatmaz açıklamalarında CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu'nun TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmaya da yanıt verdi.

Ocakta ikinci bir patlama yaşandı

Milletvekili Aldatmaz; “14 Ekim 2022’de TTK Amasra Müessesesinde yaşanan patlama sonucu hayatını kaybeden 43 şehidimize Allahtan Rahmet diliyorum. Bu kaza sonucu yaşadığımız üzüntüyü tarif etmek mümkün değil. Bu kaza sonrasında Bartın’da yaşayan herkesin evine bir ateş düştü. Kaza sonrasında devlet olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik. Kurtarma çalışmaları hemen sonuçlandırıldı. Yaralanan madencilerimizin tedavilerinin en iyi şekilde yapılabilmesi için sağlık bakanlığımızın tüm imkanları seferber edildi. Ancak her şeye rağmen 43 madencimiz şehit oldu. Devletimiz şehit yakınlarımızı da yalnız bırakmadı maddi ve manevi her türlü desteği vermeye çalıştık. Çıkardığımız kanunla şehit madencilerimizin bir yakınına devlette iş imkânı sağladık. Bir taraftan da idari süreçler devam etti. Madende çıkan yangın nedeniyle maden barajlarla kapatıldı. 13 Mart 2023’te bilirkişi ve ilgili meslek odalarının ısrarı üzerine barajlar açıldı ve ocaktaki kömür yangını sönmediği için 15 Mart’ta ocakta ikinci bir patlama yaşandı ve ocak tekrar kapatıldı. O günde bugüne kadar ocaktan her gün numune alınarak yangın durumu gözleniyor. Ancak madenlerde kömür yangınları çok uzun süre devam ediyor ve bizim kapattığımız alanda çok büyük bir alan olduğu için mühendislerin verdiği bilgiye göre ocaktaki yangının sönmesi uzun zaman alacak. Bu nedenle de yargı süreci devam etmesine rağmen kazanın yaşandığı bölgede bilirkişi incelemesi henüz yapılamadı.

Sayın Bankoğlu davet edildiği halde...

Milletvekili Aldatmaz devam eden yargı süreci ile ilgili, “Kaza ile yargı süreci devam ediyor. Görevli savcılarımız hakimlerimiz en ufak bir detayı atlamadan gerçeğin ortaya çıkması için ellerinden geleni yapıyorlar. Şu an dördü tutuklu, üçü ev hapsi tedbirinde, toplamda 23 kişi yargılanıyor. Yargı sürecinin sonunda kaza ile ilgili sorumlu kimler varsa cezasını yüce Türk yargısı verecektir ama masumiyet karinesi gereği yargı karar vermeden kişi ve kurumların hedef tahtasına oturtulması; güçler ayrılığı ilkesine göre yönetilen ülkemizde yasama erki içerisinde görev yapan birinin yargı erkini etkilemek ya da zora koşmak için meclis kürsüsünü kullanması da yanlıştır. CHP Bartın Milletvekilimiz Aysu Bankoğlu’da meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada sorumluların cezalandırılmadığını, ailelerin acılarına kulak tıkandığını hatta şehit ailelerinin anma törenine bile çağrılmadığını iddia etmiştir. Hatta Bartın’ın Adalet Bakanı var ama mahkemeye bile gelmedi diyebilmiştir. Bu iddialar gerçekten çok üzücü iddialar. Devletimiz şehitlerimizin emanetlerine her zaman sahip çıkmıştır ve çıkmaya devam edecektir. Bundan kimsenin kuşkusu yoktur. Devleti temsilen Bartın Valiliğimiz, Amasra Kaymakamlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz ihtiyaç duydukları her an ailelerimizin yanındadır. Dahası Sayın Bankoğlu 14 Ekim’de düzenlenen anma törenine şehit ailelerinin davet edilmediğini söylemiştir. CHP Bartın Milletvekili olarak Sayın Bankoğlu davet edildiği halde kendisinin katılmadığı ama CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın bile katıldığı anma törenine şehit ailelerinin çağırılmadığını nasıl anlamıştır. Ailelerin hepsi Amasra Kaymakamlığımız ve Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğümüz tarafından aranmış ve programa davet edilmiştir. Hatta daire amirlerimizden oluşturulan heyetler ile ailelerimiz kazanın 2. yıldönümünde de ziyaret edilmektedir. Bilmeden meclis kürsüsünden konuşmamak insanları töhmet altında bırakmamak gerekir.” Dedi.

Şimdiye kadar nerede görülmüş?

Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç’un mahkemeye bile gitmediği iddialarına da değinen Aldatmaz; “Bir Adalet Bakanı’nın devam eden bir duruşmaya gitmesi ne demektir? Ne derece doğru olur? Şimdiye kadar nerede görülmüş? Bir hukukçunun bunu söylemesi ne kadar doğru? Bartın’ımızın yetiştirdiği önemli insanlardan birisi olan ve Bartın’ımıza önemli hizmetleri olan Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç hakkında böyle mesnetsiz söylemlerde bulunup yıpratmaya çalışmak ne kadar doğru? Sayın Bakanımız patlamanın olduğu ilk andan itibaren bölgeye gelmiş başından sonuna kadar tüm süreci de takip etmiş ve halen takip etmektedir.” Dedi.

Şehitlerimizi ve ailelerini başka amaçlara alet etmiyoruz

Milletvekili Aldatmaz, “Biz, kaza olduğu andan itibaren ailelerimizin acısını onlarla birlikte yaşadık ve yaşıyoruz. Onların ocağına düşen ateş bizim de ocağımıza düştü. Dün yanlarındaydık, bugün yanlarındayız yarın da yanlarında olacağız, ama biz şehitlerimizi ve ailelerini başka amaçlara alet etmiyoruz.  Ailelerimizin içinde bulunduğu durumu ve yaşadıkları acıları siyasi malzeme olarak kullanmak kabul edilebilir bir şey değil. Evet ortada büyük bir kaza var, kaza ile ilgili bir de yargı süreci var. Bu süreçte mahkemede bilirkişiler teknik değerlendirmeler yapacak, hakimler bilirkişileri, tanıkları dinleyecek bilirkişi raporlarına bakacak ve kimler ne kadar sorumlu ise o ölçüde cezalarını verecekler. Bizim Adalete güvenimiz tamdır.” Şeklinde İfadelerde bulundu.

Bakmadan Geçme