5 yılda tonlarca atık ekonomiye kazandırıldı

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) etkin ve sürdürülebilir bir şekilde yürütülen 'Sıfır Atık' uygulamaları ile son 5 yılda 134 ton 480 kilogram atık geri dönüştürülerek 1.209 ağaç kesilmekten kurtarıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında Bartın Üniversitesindeki (BARÜ) çalışmalar aralıksız devam ediyor. Ortak yarınlar için sürdürülebilir ve temiz bir dünya bırakmak hedefiyle 2018 yılında BARÜ’de uygulanmaya başlayan projede güçlü adımlar atılıyor. Kısa sürede BARÜ’nün tüm yerleşkelerinde başlayan çalışmalarda sıfır atık kültürü uygulamaların dışında verilen eğitimlerle de yaygınlaştırılıyor.    

BARÜ’de kararlılıkla sürdürülen projede 5’inci yıl geride bırakılırken iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı ve artan hava kirliliği gibi sorunlara karşı önemli kazanımlar elde edildi. Bu kapsamda son beş yılda 71 ton 161 kilogram kâğıt, 42 ton 210 kilogram plastik, 14 ton 526 kilogram cam, 2 ton 631 kilogram metal ve 3 bin 950 kilogram bitkisel yağ olmak üzere toplamda 134 ton 480 kilogram atık geri dönüşüme gönderildi. Böylece BARÜ’de ‘Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ ile 1.209 ağaç kesilmekten kurtarılırken, 15 bin 12 kilogram sera gazı salınımı, 537 bin 783 kilovat enerji tüketimi ile 688 varil petrolün enerji kaynağı olarak kullanılmasının da önüne geçildi.

“Ortak geleceğimiz için sorumluluklarımızın farkında olmalıyız”

Üniversitemizde son beş yıldır uygulanan proje kapsamında sürdürülebilir gelecek ve iklim değişikliği ile mücadele anlamında önemli kazanımlar elde ettiklerinin altını çizen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “İklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli adımlar atan ülkemiz, sıfır atık hareketinin dünyada öncüsü olmuştur. Üniversite olarak bizlerde bu kararlılığın önemli bir parçası olmak için 5 yıldır gayret gösteriyoruz. Ortak geleceğimize dair sorumluluğumuzun farkında olarak bu hareketin bir kültürel pratiğe dönüştürülmesini hedefliyoruz” dedi.

“Kazanımlarımızı sürdürülebilir şekilde geleceğe taşıyoruz”

Rektör Uzun, çevreyi koruma anlamında önemli bir geri kazanım ve tasarruf elde ettiklerini de kaydederek “Gelecek nesillerin bir emaneti olan çevremizi, yarınlara daha temiz ve yaşanabilir bırakmak için yaptığımız çalışmalarla ülkemizin sürdürülebilir gelişimine değer katarak ‘Biz de varız’ diyoruz. Gerçekleştirdiğimiz başta ağaçlandırma çalışmaları olmak üzere yürüttüğümüz pek çok etkinlik, uygulama ve bilimsel projelerle sürdürülebilir bir ekosistem oluşturulmasına katkıda bulunuyoruz. Bu uğurda büyük hassasiyet gösteren Bartın Üniversitesi ailesinin tüm bileşenlerine gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. İnsanlık için yeşil bir sayfanın açılmasındaki öncü gayretleriyle bizleri motive eden Sayın Emine Erdoğan hanımefendiye ve değerli teşvikleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’ye şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı. 
 

Bakmadan Geçme