Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

Polikistik Over

Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

Hemen hemen her 10 kadının 1’inde görülen endokrin bir bozukluktan bahsedeceğiz.

Yumurtalık sendromu olarak da bilinen Polikistik Over Sendromu (PCOS) erkek tipi sivilcelere, aknelere sebep olan androjen seviyesinin artışı, yumurtalıklarda sayıca fazla kist varlığı ve menstrual döngüde bozukluklar ile belirlenen kompleks bir hastalıktır. 

Çocukluk çağı obezitesi, yüksek Beden Kütle İndeksi (BKİ) ve bel/kalça oranı yüksekliği bu sendromun risk faktörleri arasında sayılmaktadır.

PCOS’lu kadınların yarısından fazlası ideal kilosunun üstünde bireylerdir. 

Vücuttaki yağ oranı normal aralıktan ne kadar uzaklaşırsa; erkekte de kadında da infertilite dediğimiz kısırlık görülme riski artar. 

Vücuttaki iltihap varlığı, insülin direnci ve obezite birbirini tetikler vaziyettedir. 

Tıbbi Beslenme Tedavisi

PCOS tedavisinde; inflamasyon-obezite-insülin direnci üçgeninden birini kırmamız gerekiyor ki PCOS semptomları hafiflesin. En etkili tedavi yöntemi de budur. O halde dikkat edilesi birkaç altın nokta sıralayacağım sizlere.

1-Bu sendroma sahipseniz kilonuza dikkat etmek zorundasınız. Vücut ağırlığının ideale yaklaşmasıyla beraber görülen kısırlık sorunlarında iyileşme oranı bir hayli yüksektir.

2-Kan şekerini hızlıca yükselten besinlere uzak, glisemik indeksi düşük karbonhidratlara yakın durulmalıdır. Yağ olarak trans yağdan kaçmalı, zeytinyağı, fındık yağı gibi alternatifler beslenmeye dâhil edilmelidir. 
Ayrıca yeterli Omega-3 alımı rahimde kan akımını artırarak dolayısıyla hamilelik şansını da artırmaktadır. Omega-3 kaynakları: balık (özellikle somon), ceviz, keten tohumu, chia tohumu, semizotu.

3-Karbonhidrat-protein-yağ dengesi sağlandıktan sonra yeterli posa ve sıvı alımı da ihmal edilmemelidir. Konstipasyon (kabızlık) sorunundan yakınan PCOSlular için burası kilit noktalardan biridir.

4-Yağda eriyen vitaminlerden biri olan E vitamini üreme fonksiyonları için önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla PCOS’a sahip bireylerin özellikle E vitamininden zengin beslenme tarzını benimsemeleri gerekir. Badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar ve zeytin/zeytinyağı, tereyağı gibi yağlar; ıspanak, tere, maydanoz, lahana, brokoli gibi sebze ve yeşillikler; muz, kivi, avokado gibi meyveler; uskumru, somon, hamsi gibi balıklar.

5-PCOS’lularda eksikliğine sık rastlanan diğer vitamin B-12 vitaminidir. Bitkisel kaynaklı besinlerde bulunmazken yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmaktadır.

6-Bir vitamin daha var ki; PCOS tedavisinde kullanılan ilaçlara bağlı olarak vücuttaki miktarı düşer ve düşüklüğü yumurtaların kalitesinde bozulmalara sebebiyet verir. Gebelik öncesinde de gebelikte de yeterli alımı çok mühimdir. B-9 vitamini namı diğer folik asit! Kaynakları: yumurta, maya, ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzeler, baklagiller, tavuk, karaciğer…

7- İnflamasyon karşıtı besinler tüketmek de bu süreçte önerilir: Zerdeçal, zencefil, keten tohumu, chia tohumu, ananas, brokoli, pancar, kemik suyu, Hindistan cevizi yağı, kereviz, yaban mersini, soğan, sarımsak, yeşil çay, ada çayı, kırmızı meyveler.

8-Kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günde maksimum 2 fincan Türk kahvesi veya filtre kahve tercih edilebilir.

9-Hareketi artırmak PCOSlularda yumurtlama oranını yükseltmektedir. Kontrollü ve düzenli yapılan egzersizler bu oranı artırmaktadır.

Evet, uzun lafın kısası sizlerin canını her ne kadar sıksa da sizlere anlatmaktan keyif aldığım bir konunun daha sonuna geldik.

Bu sendromdan mustaripseniz bir an önce yaşam tarzınızda değişikliklere yer açmalısınız.

Bu yolda attığınız her adım size sağlık getirsin; sağlıkla kalın!
    
Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ
@dyt.ummugulsumetyemez
İletişim: 0554 659 69 42
 

Yazarın Diğer Yazıları