Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

Kahvaltı yapmak şart mı?

Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

Her ne kadar günlük yaşantımızdaki yeri yadsınamaz olsa da diyet döneminde kat be kat daha önemli hale gelen bir öğün var: kahvaltı. Pek çoğumuz bu kahvaltı bahsinden oldukça muzdarip aynı zamanda.

“Sabahları içim almıyor, iştahım olmuyor”

“Vakit bulamıyorum”

“O saatte acıkmıyorum”

“Kahvaltı sevmiyorum”

…gibi pek çok sıralı nedenler sizi kahvaltı yapmaktan alıkoyuyor. 

Peki, kahvaltı gerçekten önemli mi? 

Gelin dosyayı açalım.

Güne protein, karbonhidrat, yağ ve posadan zengin bir kahvaltı ile başlamak gün içindeki zindeliğimizi artırarak gerek fiziksel gerek mental verimimizi artırır. 
Kahvaltı yapılmadan direkt ellere tutuşturulan kahveler ihtiyacımız olan besin ögelerini tek başına sağlayamıyorken aynı zamanda gün içindeki anksiyeteyi tetiklediği için kimi zaman bizi normalüstü gergin yapabiliyor. 

Aynı zamanda yine zihinsel verim için ihtiyacı olan besin ögelerini alamayan beyin; dikkatsizlik, odaklanamama, okuduğunu anlamama gibi sonuçlarla bizi karşı karşıya bırakabiliyor.

Kahvaltısız güne başladığınızda kan şekeriniz uzun saatler boyu düşük olacağı için aniden gelen tatlı krizleri yer yer kendini gösterecektir. 

Fakat bu sandığınız gibi tatlı krizi değil; gün boyu almadığınız, eksik kalan karbonhidratın vücutta oluşturduğu tepkisidir. 

Güne kahvaltı ile başlayıp ara ara minik ara öğünler ile kan şekerinizi dengede tuttuğunuzda tatlı krizlerinizin eskiye nazaran çok daha azaldığını göreceksiniz.

Erken saatlerde uyanıp erkenden kahvaltı yapamayanlar için ise şunu söylemeliyim: uyanır uyanmaz iştahınız olmayabilir; daha öncesinde kahvaltı alışkanlığınız olmadığı için iştahsızlık yaşamanız normal. 

Fakat uyanır uyanmaz kahvaltı masasına oturmak zorunda da değilsiniz. 
Kiminin kahvaltı saati 6 iken kiminin 11’dir. Yani bu tamamen kişiye özel olarak değişir. 

Ara ara atıştırıp akşama kadar derme çatma bir beslenme düzenindense uyandıktan sonra iştahınızın biraz açılmasını bekleyin; gerekirse işe/okula öğün taşıyın. 

Kahvaltı yapmadığında kalori açığı yarattığını düşünenler var ise hemen dönün, yanlış yoldasınız! 

Evet, zayıflamada kalori açığı şart fakat bu açığın tamamı günün altın öğünü olan kahvaltıdan gelmemelidir. 

Kahvaltıda tüketeceğiniz yumurta, peynir gibi protein kaynakları; zeytin, ceviz gibi yağ kaynakları; ekmek, yulaf gibi karbonhidrat kaynakları o kadar değerli ki bırakın kalori açığını nereden yapacağına diyetisyeniniz karar versin.

Kahvaltısız, güne yenik başlayan metabolizma bunun acısını sizden er geç çıkarır.

Bu da genellikle akşam suları olacaktır. 

Hani “sabahları hiçbir şey yok hocam; ne oluyorsa akşam oluyor” diyorsunuz ya, tam da bu işte. Gereğinden fazla beslenmek ne kadar tehlikeli ise eksik beslenmek de bir o kadar sağlıksız sonuçlar doğuracaktır. 

Tüm bunlara istinaden evet kalkıp 6-7’de kahvaltı yapmak zorunda değilsiniz ama vücudunuza ihtiyacı olan besin ögelerini er ya da geç vermelisiniz benden söylemesi.

Hadi bakalım; bugünden itibaren kahvaltıyı yavaştan hayatımıza dâhil edelim, güzel dönüşler alacağımıza eminim.

Kendinize çok iyi bakın, sağlıcakla kalın!

DİYETİSYEN ÜMMÜ GÜLSÜM ETYEMEZ    
@dyt.ummugulsumetyemez
İletişim: 0554 659 69 42

Yazarın Diğer Yazıları