Uzm. Fzt. Meryem SEVİM

AKTİVİTE YETERSİZLİĞİNDE KİLO ARTIŞINA KARŞI EGZERSİZ

Uzm. Fzt. Meryem SEVİM

Evde kalmak hareketsiz değildir!

Dünyada çapında COVID19 salgını söz konusu ve çoğumuz bu süreçte korunmak için evlerimizde vakit geçiriyoruz. Uzun zamandır evdeyiz ve bu durum hareketsiz kalmaya daha çok TV karşısında vakit geçirmeye, daha çok karbonhidrat tüketimine, düzensiz beslenmeye yol açmış olabilir.

Oruç tutan kişilerde beslenme konusu düzene girmesine rağmen, tutamayan kişilerin çoğu hala bu konuda sorun yaşamakta. Evdeki aktivite yetersizliğiyle beraber kilo artışı birçok kişide başlamış olabilir. Peki evde kaldığımız süreci daha verimli hale nasıl getirebiliriz?

Öncelikli olarak eski düzenimizi koruyarak. Yani sabah uyandığınızda dışarı çıkamasanız bile ev kıyafetiyle üzerini değiştirerek güne başlayabilirsiniz.

Sabah kalori tüketimini hesaplayan saat ya da telefonlarla ev içerisinde tempolu yürüyüş yapılabilirsiniz.

Sonrasında günlük yaşam aktivitelerine zaman ayırabilirsiniz.

Günün bir kısmında esneme, gevşeme, kuvvetlendirmeyi içeren 20-30 dakikalık egzersiz seansı koymak hem psikolojik olarak hem de bedenen rahatlamanızı sağlayacaktır. Egzersiz beslenme düzeni konusunda da size yardımcı olacaktır. Oruç tutan kişiler kendilerini dinç hissettikleri saatlerde ve çok fazla ter atıp, sıvı kaybı yaşamamaya dikkat ederek yapabilirler.

Bu süreçte kendinizi geliştirmek için ilgilenize yönelik alanlarda evde internet üzerinden eğitim alabilirsiniz. Bu hem zamanınızı kaiteli geçirmeyi sağlar hem de pandeminin psikolojiniz üzerine olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Özgürce dışarda zaman geçirebileceğimiz günlerin yakında gelmesi dileğiyle…

Sağlıkla kalın…

Öğr. Gör. Meryem SEVİM

Yazarın Diğer Yazıları