Yalçınkaya programda konuştu

Bartın Televizyonunda Er Meydanı programının konuğu olan ve program moderatörü Ercan Aydın'ın sorularını yanıtlayan CHP Bartın Belediye Başkan Adayı Rıza Yalçınkaya seçim gündemine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’ın belediye bütçesinin büyük projeleri karşılayamacağı şeklindeki açıklamalarına yanıt verirken belediye bütçesi hakkında da bilgiler veren CHP Bartın Belediye Başkan Adayı Rıza Yalçınkaya, “Bartın Belediyesinin 2 yıllık bütçesi 1 milyar 500 milyona yakın. Eski parayla 1,5 katrilyonluk bir bütçeden bahsediyoruz. Bu 75 bin nüfuslu ve 22 mahalledeki hizmet eksikliğini gidermek için harcanacak para.  Bunun 500 milyonu personel gideri diyelim. Geriye kalan para 1 milyar TL. Eski parayla 1 katrilyon. Bu 1 katrilyonla neler yapılır neler.” Dedi.

Yalçınkaya ayrıca İnkumu Tüneli ve Bartın Irmağı Islahı gibi projelerin halkın parasıyla yapılacağını ve israftan uzak, doğru kullanıldığında Bartın Belediyesi bütçesinin bu projeleri yapmaya yeteceğini söyledi.

Yalçınkaya açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “Eğer iktidar belediyesi olmazsa, eğer bize oy vermezseniz Bartın’a oy vermeyiz, Bartın ile İnkumu arasında tüneli yapmayız, Yalı projesini devam ettirmeyiz gibi söylem bence Yusuf kardeşimin Bartın halkına söylenmemesi gereken bir söz olarak değerlendiriyorum. Halkın parası ile yapılan projeler bunlar. Devletin bütçesi halktan toplanan vergiler ile oluşturuluyor. Halktan toplanan bu bütçelerle illerin ihtiyaçlarına göre devletin ilgili bakanlıkları parayı ayırıyor ve halkında parasını halka kullanıyor. Böyle bir talihsiz beyan halkın parasını halktan esirgemek olur. Bunun siyaseti olmaz. Bartın’da bir eksiklik varsa, Bartın bir hizmet bekliyorsa o devletin bütçesindeki halkın payını Bartın halkı için harcamak zorundalar. Devletin halk yararına olan hiçbir şeyin önünü kesmemesi lazım. Halkı cezalandırmaması lazım. Bu anlayış yanlış bir anlayış. Yusuf Beyin dediği, ‘Bartın Belediyesinin bütçesi bu projeleri yapmaya yetmez’. Bence yeter. 2023 yılı Bartın Belediyesinin, Belediye Meclisi tarafından kabul edilen bütçesi önce 640 milyonmuş. Sonra biraz zaman geçtikten sonra ek bir bütçe daha yapmışlar, yüzde 15 daha artırmışlar bütçeyi. Toplamda da 740 milyon TL ve 2023 yılı içerisinde yüzde 100 harcanmış. 2024 bütçesi 750 milyon TL. 1 milyar 500 milyona yakın bir bütçe var. Bartın Belediyesinin 2 yıllık bütçesi bu. Bunun 500 milyonunu personel gideri diyelim. Kalan 1 milyar ile neler yapılır neler. Tasarruflu kullanacaksın, israftan kaçınacaksın, şatafattan kaçınacaksın, kendi şahsi çıkarların için kullanmayacaksın.  Seçimi kazanacağım her yol mubahtır demeyeceksin. Halkın parasını halk için kullanırsan bu para yeter. Yusuf Bey bu bütçeye baktığı vakit bence o da hayretler içerisinde kalacak. Bu kadar devasa bir bütçenin nasıl olurda Bartın’da hala trafik sorunu çözmediğini, hala Orduyeri ile Yalı arasındaki yaya köprüsünün yapılamadığını herhalde o zaman sorgular.”

Bakmadan Geçme