Ercan AYDIN

Kamu müteahhitliği nedir?

Ercan AYDIN

Kamu müteahhitliği nedir?

Kamu müteahhitleri ne iş yapar?

Kamu müteahhitlerinin sorumlulukları nelerdir?

Kamu Müteahhitleri ne istiyorlar?

Bugünkü yazımda Kamu Müteahhitlerine yeni bir pencere açmak istiyorum.

Zira tek başına "MÜTEAHHİT" denildiğinde çoğunlukla özel inşaat projeleri hayata geçiren kimseler akla gelmektedir.

Kamu müteahhitliğinde ise hayata geçirilen her bir proje devlete aittir.

Devletin belirlemiş olduğu usul ve esaslara göre inşa edilen yapılar kamu müteahhitleri aracılığı ile yükselir.

Toplu konutlar, okullar, yollar, köprüler, hastaneler, sağlık tesisleri, kamu-kurum binaları, kamu-kurum lojmanları ve devlet tarafından yapımı talep edilen tüm yapılar…

Devlet projeleri ve yatırımlarının hayata geçmesinde en büyük yükü omuzlayan kuşkusuz kamu müteahhitleridir.

Omuzladıkları yük sadece yapının sağlamlığı, dayanıklılığı, zamanında teslimi ve istenilen tüm şartları taşımasıyla sınırlı değildir.

Omuzlanan yükün içinde devletin onuru da yer alır.

Ve her bir kamu müteahhidi bu yükü layıkıyla taşıyabilmek için mücadele verir.

Türkiye’nin dört bir yanında kamu müteahhitlerinin sorumluluğunda yükselmiş yapılar geçmişten günümüze devlete, millete hizmet etmektedir.

Yine bugün inşa edilen tüm yapılarda çok uzun yıllar boyunca devletin ve milletin hizmetinde olacaktır.

Kamu müteahhitleri geçmişte olduğu gibi bugün ve yarında devlet projeleri ve yatırımlarının hayata geçirilip milletin hizmetine sunulması noktasında ağır yükleri omuzlamaya devam edecekler.

KAMİAD, Kamu Müteahhitlerinin sesi oluyor. 

Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde kamuya iş yapan yüklenici firma sahibi 15 kurucu üye iş insanı tarafından kurulan Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Kamu Müteahhitlerinin gözü, kulağı ve sesi olan bir dernek.

Kamu yatırımlarının; kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılarak devamının sağlanması için kurulan dernek, yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren 50.000’den fazla yüklenici firmayı, alt sektör temsilcileri ve sanayicileri ile birlikte 250.000’den fazla işletmeyi ve yaklaşık 10.000.000 insana istihdam sağlayan sektörler topluluğunu temsil ediyor.

KAMİAD, son dönemde kamu müteahhitlerinden ardı ardına gelen fiyat farkı çağrılarını da tüm platformlardan dile getirerek ülke gündemine taşıyor.

Kamu müteahhitlerinin sorun ve taleplerini siyasi ve bürokratik mercilere doğrudan ileten, basın yayın organlarıyla sorun ve talepleri dile getirerek gündemde tutan KAMİAD, tüm kamu müteahhitleri için ortak bir değere dönüştü.

Ek Fiyat farkı çağrısı nedir??? 

Neden Ek Fiyat Farkı istiyorlar??? 

KAMİAD Genel Başkanı Ali Adıgüzel ve KAMİAD Yönetim Kurulu Üyelerinin 1 Aralık 2023 tarihinde Basın ile bir araya geldiği toplantıda Ek fiyat farkı çağrısınk yinelendi.

Başkan Adıgüzel talep edilen Ek fiyat farkının gerekliliğini gerekçeleriyle izah etti.

KAMİAD tarafından dile getirilen fiyat farkı çağrısı nedir?

Tüm dünyada pandemi ile birlikte tedarik zincirinde kırılmalar yaşandı.

Hammadde ürünler başta olmak üzere inşaatlardaki temel girdilerin neredeyse tamamında yüze 500 ila 900’ü bulan anormal fiyat artışları yaşandı. 

11 ilde yıkıcı etkiler doğuran 6 Şubat depremlerinin sonrasında ise fiyat artışlarının en çok yaşandığı kalemlerin başında inşaat temel malzemeleri yer aldı.

Artan talepler inşaat sektöründeki malzeme listesi gibi işçilik fiyatlarında da olağanüstü fiyat artışlarına neden oldu.

Depremler sonrası afet bölgelerinde başlayan inşaat çalışmaları sektörün en büyük girdi maliyetlerinden birini oluşturan beton ihtiyacının büyük kısmını kendine çekti.

Döviz kurlarındaki ani ve yüksek artışlar yapı malzeme fiyatlarına doğrudan yansımaya devam etti.

Akaryakıt ürünlerinde oluşan artışlarda inşaat malzemesi üretimini doğrudan etkiledi.

İnşaatların en temel 28 iş kaleminde Temmuz 2022 ile Temmuz 2023 arasındaki fiyat artışı yüzde 69, asgari ücret artışı yüzde 107 oranında gerçekleşirken kamu müteahhitleri hakedişlerinde almış oldukları fiyat farkı oranı yüzde 23’te kaldı.

Devletin birim fiyat analizlerinde Yüklenici Kârı, genel giderler dahil yüzde 25 olarak öngörülürken kamu müteahhitleri yüzde 40’lık bir zararla karşı karşıya geldi.

Hal böyle olunca birçok kamu müteahhidi ticari hayatlarının en zor dönemlerine girdi.

Kamu Müteahhitleri aylardır meclise gelmesini bekledikleri Ek Fiyat Farkı, Sicil Affı, Süre uzatımı ve Tasfiye Hakkı ile ilgili yasanın kendilerine ilaç olacağını beklerken, komisyonda geçerek Meclise genel kuruluna gelen kanunun 40’ıncı maddesinde 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa “Yapım işlerine ek fiyat fark ve süre uzatimi verilmesi” ile ilgili GEÇİCİ MADDE 7 

maddesi ile; ek fiyat farkı ve süre için ihalenin 01/03/2023 tarihinden önce yapılmış olması gerektiği ve geçici kabulün onaylanmamış olması şartları sağlandığında 01/01/2024 tarihi ve sonrası yapılan imalatlar için ek fiyat farkı ve süre verileceğine yer verilmiştir.

Açıkçası ihale tarihinin 01/03/2023 öncesi olması ve imalatın 01/01/2024 ve sonrası yapılması şartları, çoğu Müteahhitin ekonomisinin bozulmasına göz yummak ve kaderleri ile baş başa bırakmak anlamına geliyor. 

Kamu Müteahhitleri, 01/03/2023 tarihinden 01/01/2024 tarihine kadar yapılan imalatların kapsam dışı kalması ciddi hak kayıplarına neden olacağını, komisyondan geçen bu maddenin Genel kurul görüşmelerinde mutlaka değişikliğe gitmesi ve kendilerini ipten alacak bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları