Uzm. Fzt. Meryem SEVİM

Her Bel Ağrısı Fıtık Değildir!

Uzm. Fzt. Meryem SEVİM

Her Bel Ağrısı Fıtık Değildir!

Bel ağrısı, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları arasında ilk sıradadır. Dünyadaki tüm insanların %85’i yaşamlarının herhangi bir döneminde bel ağrısı ile karşılaşmaktadır. Yapılan araştırmalarda bel ağrısıyla ilk karşılaşma yaşını 25-30 olarak görülmüştür.

Akut bel ağrısı dediğimiz durumlarda bazen bel ağrınızın herhangi bir tedavi yapmadığınız halde geçtiğini görebilirsiniz. Ancak her zaman böyle olmayabilir. Bel ağrınız kronikleşerek 3 aydan uzun sürüp, gerçekten yaşamsal aktivitelerinizi gerçekleştirmenizi zorlayabilir.

Çok şiddetli bel ağrınız var doktora gidiyorsunuz... Tıp dilinde herniasyon, halk dilinde fıtığınız vok deniliyor. Şaşırıyorsunuz tabi ki. Çok ağrılı her durum fıtık olmalı diye bir algı var çünkü. Fıtık bel ağrısının en önemli sebeplerinden biri olabilir ama tek nedeni değildir.

Yapılan bir araştırmada, 100 bel ağrılı kişi içerisinde bel fıtığı olan 64 kişi bulunmuş. Geri kalan kişilerde ise; belinizdeki yapıların zamanla yıpranmasıyla oluşan ağrının söz konusu olduğu görülmüş. Bu yapıyı bozan nedenler içerisinde bel kayması, kanal daralması, kireçlenme, kemik erimesi ve eklem problemleri sayılabilir.

Fıtık, omurgayı oluşturan kemiklerin arasındaki içi sıvı dolu olan disklerin maruz kaldığı baskılar sonucu dışarı taşma eğilimi ve sonraki evrelerde taşmasıdır. Genelde başlangıç evresinde daha çok ağrı yapar. Zamanla ağrı ayağa kadar inebilir. Ancak omurga yapısını bozan hastalıklarda da ağrı zamanla kalça ve bacakta hissedilebilir.

Bir diğer bel ağrısı sebebi omurganın mekanik olarak yükünün artmasıdır. Yani oturuş bozukluğu, ağır kaldırma, zorlanmalar, kilo almalar, uzun süre ayakta kalma gibi nedenlerle yaşanılan uzun süreli bel ağrısıdır. Hatta soğuğa maruz kalma, solunum yolu enfeksiyonlarında bile kısa süreli bel ağrısı olabilir.

Bel ağrısının en yaygın nedenlerinden biri de strestir. Stres ile beraber omurgamızın etrafını kaslarda ve yumuşak dokularda gerginlik ve elle dokunulduğunda hissedilebilen küçük yumrular ağrı kaynağı olabilir.

Bazen ne kadar araştırılırsa araştırılsın bel ağrısı nedeni bulunamayabilir. Bu durumlarda taban düşüklüğü gibi, omurgaya yansıyabilecek vücudun diğer bölgelerindeki ortopedik problemlerin varlığı düşünülmelidir.

Bel ağrısının tanısı mutlaka uzman bir hekim tarafından gerekli muayene ve tetkiklerde konulmalıdır. Omurga sağlığını etkileyen her rahatsızlık önemlidir ve erken tedavi etmek ya da ilerlemesini önlemek yaşam kalitenizi artıracak, yaşlanma hızınızı etkileyecektir.

Bel ağrısı gerçeğiyle karşılaşmamak ya da ağrıların tekrarlamasını önlemek için belinizi koruma yöntemlerinden ve egzersizlerden bahsedeceğim diğer yazımda görüşmek üzere…

Sevgilerimle…
 

Öğr. Gör. Uzm. Fzt. Meryem SEVİM 

Yazarın Diğer Yazıları