Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

FAZLA KİLOLARLA SOSYAL MESAFE

Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

     Ülkece zor bir dönemden geçiyoruz. Önce hiç alışık olmadığımız bir karantina dönemi geçirdik; şimdi ise kontrollü sosyal hayata alışmaya çalışıyoruz. Bu dönemin psikolojik etkileri bir yana fizyolojik etkilerini de fazlasıyla yaşadığımızı düşünüyorum. Sosyal medyalar ekmek tarifleriyle, tatlı krizlerine birebir fakat kan şekeriyle adeta dans eden tariflerle doldu taştı. Toplum olarak Covid-19’la mücadele için aramıza koyduğumuz sosyal mesafeyi, ne yazık ki karbonhidratla aramıza koyamadık.

            Bir beslenme uzmanı olarak, karbonhidrata elbette düşman gözüyle bakmanızı istemem. Vücudumuza sağladığı faydaları düşünecek olursak, ekmeği kesin demek bilimden uzak adımlar atmak olacaktır. Paracelsus'un da söylediği gibi ilacı zehirden ayıran, dozudur. Yani önemli olan tüketim miktarı ve sıklığıdır. Gereksinim üstünde alınan karbonhidrat, protein ve yağ; size depo yağ olarak dönecektir. Gördüğünüz üzere tek suçlu karbonhidrat da değil!

Günlük yediklerimiz ve içtiklerimiz bizim diyetimizi oluşturur. Belli bir düzene oturmamış ya da birtakım eksiklikler barındıran beslenme düzeniniz size kilo aldırıyor olabilir. Biliyoruz ki, her metabolizma özeldir ve farklıdır. Bir başkasına çok iyi gelen bir besini, sizin vücudunuz tolere edemeyebilir. Bu nedenle tıpkı parmak iziniz gibi, diyetiniz size özel hazırlanmalıdır. Fakat yine de genel öneriler vererek metabolizmanızı biraz harekete geçirmek istiyorum:

- Bol bol su! Diyet listelerinin baş tacı yeşil çay değil sudur. Diyetinize ne kadar sadık kalırsanız kalın, günlük içmeniz gereken suyu içmediğiniz takdirde metabolizma canlanmayacaktır.

- Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın. Ayaküstü geçiştirilen kahvaltılar çok zaman geçmeden midenizi kazındıracaktır.

- Günde 2 kupa yeşil çay tüketimi metabolizma hızını artırarak yağ yakımına destek olur. Tüketmenize engel bir hastalığınız varsa, uzmanınıza danışın.

- Beyaz ekmeği bırakıp sınırsız tam tahıl ekmek yemeyin. Bu iki ekmek kalori bakımından birbirine yakındır; fakat tam tahıllı ekmek kan şekerinizde ani dalgalanmalar yaratmayarak sizi daha uzun süre tok tutar. Miktarına dikkat ederek tüketin.

- Abur cubura yüklenmeyin. Bunun yerine kuru meyve, galeta, leblebi gibi atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz.

- Baharatların gücünden yararlanın. Mide probleminiz yoksa pul biber, zerdeçal, zencefil, kimyon gibi yağ yakımına destek olan baharatları beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz.

- Küçük tabakları tercih edin. Amaç önce gözümüzü doyurmak olsun.

- Yemekleri yavaş yiyin, tokluk sinyalinin beyne ulaşması için zaman tanıyın.

- İşlevini yerine getiremeyen bağırsaklar tartıda istenilen rakamı göstermeyebilir. Konstipasyon dediğimiz kabızlıktan korunmak adına bol lifli beslenin, probiyotikleri hayatınıza dahil edin.

- Günlük 10 bin adım atarak fiziksel aktivitenizi artırın.

            Unutmayın, mucizevi bir besin yoktur ama diyetinizi yukarıdaki önerilerle desteklediğinizde diyetinizin verimi artacaktır. Kilo almak da vermek de hayatın bir gerçeği; bizim önceliğimiz sizin sağlığınız. Sağlıkla kalın!

                                            Diyetisyen Ümmü Gülsüm ETYEMEZ

Yazarın Diğer Yazıları