Uzm. Fzt. Meryem SEVİM

Diz ağrınızın sebebi kireçlenme olabilir!

Uzm. Fzt. Meryem SEVİM

Kireçlenme, dejenerasyon yani eklem yapısını bozulması ve ağrı yakınmasına yol açan önemli bir sorundur. Temel olarak eklem kıkırdağını etkilemektedir. Eklem kıkırdağı eklemde düz bir yüzey sağlayarak bir kemiğin diğeri üzerinde rahatça kayarak hareket etmesini ve yük aktarımı yaparak ekleme binen yük stresinin azaltılmasını sağlamaktadır.

Kireçlenme, önceleri yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak düşünülürdü.

65 yaş üzerindeki kişilerin %60-90’ında kireçlenme bulgularına rastlamak mümkün olmasına rağmen günümüzde hastalığın yalnızca bir kıkırdak yıpranması olmadığı anlaşılmıştır.

Kıkırdak yanında diğer bir çok yapının da etkilenmesi söz konusudur. Bu sebeple kireçlenme gelişiminde cinsiyet, yaşlanma, travma, tekrarlayan zorlanmalar ve hormonal faktörler gibi birçok faktör rol oynar.

Genetik etmenler diz kireçlenmesinin güçlü bir belirleyicisidir ve yatkınlığın %50’den fazlası bununla açıklanabilir.

Cinsiyet etkeni ise, kadınların erkeklere göre daha fazla kireçlenme riski taşıdığı bilinmektedir. Mesleki olarak, uzun süre dizin bükülü olmasını gerektiren mesleklerde diz kireçlenmesinin daha sık olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.

Bir başka faktör ise sedanter yaşamın etkileridir. Yapılan çalışmalarda uygun ve yeterli egzersiz yapılmadığında kireçlenme riski artığı kanıtlanmıştır.

Kireçlenmeden en çok etkilenen diz eklemidir. Çünkü diz eklemi, insan hareketlerinde önemli rol oynar ve ağırlık taşıdığı için bir çok travmaya maruz kalır.

Yavaş geliştiği için başlangıçta şikayete neden olmayan ve önemsenmeyen diz kireçlenmesi, zaman içinde ilerleyerek ağrı ve harekette kısıtlılığa yol açar.

Eğer aşağıdaki şikayetleri yaşıyorsanız kireçlenme rahatsızlığınız olabilir:

En önemli bulgu ağrıdır. Başlangıçta hareketle artar ve istirahat ile azalır. Hastalığın ilerlemesi ile en küçük hareket sonrası ve hatta istirahatte de ağrı görülmeye başlar. Uykuda ağrı artar ve hatta uykudan uyandırabilir.

Ağrı yanında tutukluk ve sertlik gözlenebilir.

Sabahları uykudan uyanınca ve hareketsiz dönemlerden sonra görülen tutukluk ve sertlik sık görülen bir bulgudur. Genellikle kısa sürelidir 15-30 dk içerisinde geçer. 

Diz çökme, merdiven çıkma, sandalyeye oturup kalkma sırasında zorluk çekilir.

Diz eklemi üzerinde elle dokunulduğunda duyarlılık olabilir.

Eklemin pasif hareketleri ağrılıdır. Yani sizin katkınız olmadan yaptırılan diz hareketlerinde ağrı hissedilir.

Eklem hareketi sırasında krepitasyon alınması, yani kemik dokuların temasının sesi diğer bir önemli bulgudur.

Krepitasyonun yanında diz hareketlerinde kısıtlanma ve diz üstündeki kas kütlesinin küçülmesi görülebilir.

Kireçlenmenin tedavisinden bahsedeceğim diğer yazımda görüşmek üzere…         

Sağlıkla kalın…

Öğr. Gör. Meryem SEVİM

Yazarın Diğer Yazıları