Uzm. Fzt. Meryem SEVİM

BEL AĞRISINDAN KORUNMA YOLLARI

Uzm. Fzt. Meryem SEVİM

Günlük rutin içerisinde çoğu zaman fark etmeden belimizi zorlayıcı aktivitelerde bulunursunuz. Ağır kaldırmak, ani hareketler yapmak, uzun süre oturarak çalışmak, uzun süre ayakta kalmak…Hatta stres, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, kilo problemleri…

Peki bel ağrısı oluşmaması için nelere dikkat etmeliyiz? Omurgamızı nasıl korumalıyız?

İlk olarak risk faktörlerini ortadan kaldırmalısınız. Aynı aktiviteyi uzun süreli yapmamalısın. Sürekli oturarak çalışıyorsanız en fazla iki saatte bir kısa süreli ayağa kalkmalısın ve bel çukurunuzu destekleyici yastıklar kullanabilirsiniz.

Ağır bir yük kaldırmanız gereken durumlarda dizlerinizi bükerek gerçekleştirin. Yükü bölmeye çalışın ve mümkün olduğunca vücudunuza yakın tutun. Belinizi bükerek bir aktiviteyi yapmaya çalıştıysanız, asla bu halde gövdenizi sağa ya da sola çevirmeyin.

Uzanırken bacaklarınızın ikisi de bükülü, çengel pozisyonunda olsun. Bu pozisyonda yan yatmak belinizi rahatlatacaktır. Ani bir bel ağrısı yaşarsanız da bu pozisyonda istirahat etmeniz ağrınızı azaltacaktır.

Vücut duruşunuz geçmediğini düşündüğünüz ağrınız için çok önemli bir faktör. Sürekli dik durmaya çalışmalısınız. Bir süre sonra vücudunuz kendiliğinden doğru duruş pozisyonuna alışmış olacak.

Hareketsiz yaşamı terk edin. Günde en az yarım saat egzersiz yapın. Sizin için uygun olan esneme, güçlendirme egzersizleri ya da en kolay olarak düz zeminde yürüyüşü tercih edebilirsiniz. Yokuş yukarı ve aşağı yürümek belinizin daha fazla zorlanmasına neden olur.

Yapılan bir çalışmada günlük orta düzeyde fiziksel aktivitenin, kilo alımını ve yağ artışını önleyerek, özellikle masa başı çalışanlarda bel ağrısını önlemede etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Eğer aktif bel rahatsızlığınız ameliyat edilecek kadar ileri düzeyde değilse; fizyoterapi uygulamalarıyla tedavi yapılabilir. Elektroterapi cihazlarıyla verilen ağrı kesici akımlar, sıcak uygulama, traksiyon gibi uygulamalarla ağrıya sebep olan kas spazmı azaltılır, ağrı yapan sinirlere baskı azaltılır. Uygun durumlarda fizyoterapistlerce yapılan manuel tedavi de ağrınıza çözüm olabilir.

Unutmayın kalıcı çözüm sizin ağrınızı kabul edip yaşamınızı ona göre düzenlemenizdir. Şikayetleriniz azalması sizin elinizde. Bedeninize iyi bakın.

Sağlıkla kalın…

Öğr. Gör. Uzm. Fzt. Meryem SEVİM

Yazarın Diğer Yazıları