Mekanik mücadele devam ediyor

Bartın'da Kahverengi Kokarca istilası devam ederken, Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan açıklamada, üreticilere 'dikkatli olun' çağrısı yapıldı. 

Bartın’da vatandaşların kabusu olan Kahverengi Kokarca istilası devam ediyor. Bu kapsamda Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kahverengi Kokarca böceğinin zararlarını anlatan bir açıklama yapıldı. 

Açıklamada, özellikle tarım ürünlerine büyük zararlar veren kokarca böceğine karşı üreticilerin dikkatli olunması ve mekanik mücadeleyi sürdürmeleri istenildi. 

“Birçok ilimize bulaştı”

Müdürlükten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Ana ürünümüz fındığın önemli zararlılarından olan Kahverengi Kokarca Böceği (Halyomorpha halys) sokucu emici ağız yapısına sahip bir böcek olup ilk kez Eylül 1998'de Kuzey Amerika'da görülmüştür. Kahverengi kokarcaların nimf ve erginleri, 100'den fazla bitki türünde beslenmekte olup; verim ve kalite üzerinde çok büyük zararlar meydana getirmektedir. Bir dişi birey bir yaprağın üzerine tek seferde paket halinde 28 yumurta bırakabilmekte olup, bir sezonda ortalama 200 yumurta yumurtlayabildiğinden popülasyonu hızlı bir şekilde artırabilme kabiliyetindedir. Kahverengi kokarca zararlısı günde yaklaşık 30 kilometre uçabildiğinden çok hızlı yer değiştirebilme ve yeni alanlara bulaşma özelliğine sahiptir. Ülkemizde ilk kez 2017 yılında İstanbul’da gözlenen Kahverengi Kokarca zararlısı çok hızlı bir yayılım göstererek birçok ilimize bulaştığı görülmüştür. 

“Zararlı sayısında önemli ölçüde artış olduğu görüldü”

İlimizde Bakanlığımız koordinatörlüğünde böceğin bulaşması ve yayılmasını takip amacıyla her yıl rutin kontroller yapılmıştır. 2021 yılında İlimizde tespit edilmiş olan kahverengi kokarcanın Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte 2022 yılında 12 noktada, 2023 yılında 15 noktada feromon tuzaklar kurulup ilimizdeki yayılımı takip edilmiştir. Bu yıl tuzaklardaki zararlı sayısında önemli ölçüde artış olduğu görülmüştür. Kahverengi Kokarca, kışı ergin halde çoğunlukla ev, ahır, depo, çatı araları, ardiye gibi kapalı mekânların korunaklı kısımlarında geçirirler. Ayrıca bina cephesinin içine, alt yüzeylere, pencere ve kapı çerçevelerine, bacalara, balkonda veya dışarıda bulunan eşyaların aralarına olmak üzere girebilecekleri büyüklükte her yere girerler. Bu gibi yerlere girdikten sonra kışlama dönemine geçer ve kışın geçmesini beklerler. Kışlayan erginler ortalama sıcaklık 14 dereceye ulaştığında aktifleşirler ve 17 dereceye ulaştığında kışladığı yerlerden çıkarak beslenirler. Bir süre beslenip yumurta koymaya başlarlar. 

“Ürünün pazar değerini olumsuz bir şekilde etkiliyor”

Kahverengi kokarcanın beslendiği meyvelerin dış yüzeyinde nekroz alanları veya çukurlu bölgeler oluştuğu gibi, yapraklarda benekler ortaya çıkabilmektedir. Meyvenin aroma ve tadında acılaşma meydana getirmekte olup pazar değerini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Kahverengi kokarca ile kimyasal, biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele yöntemleriyle mücadele edilebilmekle birlikte mücadele yöntemlerinin dönemleri vardır. Şu an içinde bulunduğumuz dönemde mutlak suretle yapmamız gereken mücadele yöntemi mekanik mücadeledir. Yani kahverengi kokarcanın görüldüğü yerde toplanarak imha edilmesi gerekmektedir. Bu zararlı, kış dönemini Nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan toplanarak imha edilmesi gelecek yılki zararlı popülasyonunu azaltacaktır. 

“Üreticilerimizin dikkatli olmaları gerekiyor”

İçinde bulunduğumuz mücadele döneminde 1 tane kahverengi kokarcayı imha ettiğimiz takdirde gelecek sene meydana gelebilecek yaklaşık 200 tane kokarcayı imha ederek zararlının çoğalmasının engelleneceği bilinmelidir. Mayıs ayından sonra hareketli olduğu dönemlerde ise ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile tarımsal alanlarda ilaçlı mücadele yapılması gerekmektedir. Üreticilerimizin dikkatli olmaları ve mekanik mücadele çok çok önemli olduğundan halkımızın gerekli duyarlılığı göstermeleri önem arz etmektedir.”


 

Bakmadan Geçme