Kurada ismi çıkan madencilerden açıklama

Geçtiğimiz yıl gerçekleşen TTK maden işçisi alımı kurasında Bartın'dan asil listede ismi çıkan 400 maden işçisinden yalnızca 110 madencinin Amasra sahasına işbası yapacağı ve geri kalanının ise Zonguldak'a gönderileceğini öğrenen madenciler bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. 

2023 yılında gerçekleşen TTK maden işçisi alım kurasında Bartın’dan 400 kişinin ismi asil listede yer aldı.  400 maden işçisinin evrak, sağlık kontrolü ve güvenlik soruşturması işlemlerinde sonra gelinirken Amasra TTK müessesinde yalnızca 110 kişinin istihdam edileceğinin öğrenilmesi üzerine madenciler Cumhuriyet Meydanında toplanarak açıklamalarda bulundu.

Programa CHP Bartın İl Teşkilatı, Memleket Partisi İl Teşkilatı, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, CHP Bartın Belediye Başkan adayı Rıza Yalçınkaya da katılarak maden işçilerine destek verdi. 

“Amasra TTK maden başkanımızı bu konuda takibe davet ediyoruz”

Maden işçisi Mehmet Yılmaz yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi, “Burada gördüğünüz arkadaşlar 2023 yılında maden işçisi alımı kurasında Amasra yerleşkesine göre seçilen arkadaşlarımız. Bu arkadaşlarımızdan belli bir kısmı Zonguldak, Karadon, Üzülmez gibi müesseselere kaydırılması mevzu bahis oldu. Bu da bize zorunlu göç olarak geri döndü. Bizde bu zorunlu göç olayından ve Bartın’ın işçi kaybından rahatsız olduk. Bunun düzeltilmesi için Amasra TTK Maden Başkanımızı, Belediye Başkan adaylarımızı buraya çağırarak olayın takipçisi olmalarını, bizim ekonomik kalkınmaya destek verebilecekken başka bir şehrin ekonomisine katkı sağlamayı istemediğimizi ve bu yüzden bizlere yardımcı olmalarını istedik. Amasra TTK maden başkanımızı bu konuda takibe davet ediyoruz. Maden işlerinin içerisinde zaman zaman farklı bölümlerde, farklı şehirlerde çalışıldığını biliyorduk. Bunun için bize ‘belli bir süre çalışacaksınız ya da buradaki işletmemiz şuan faaliyet gösteremiyor, sizi işsiz bırakmamak adına bir süre daha farklı bir müessesede çalışaksınız’ demelerinde herhangi bir sorunumuz yok. Bizler oraya gidip gelelim ama ailelerimiz, çocuklarımız burada. Bizlerin 15-20 yıl farklı bir şehirde çalışmamız demek Bartın içinde bir kayıp demek. Bunların önleminin alınması ve harekete geçilmesini istiyoruz. Ayın 15’ine kadar eylemler gerçekleşecek. Çalışmaya başlamadan önce bu düzeltmeler yapılsın bizde rahatça işimize gücümüze bakalım. Bu arada bazı arkadaşlar işlerinden ayrıldılar, 2-3 ay süre verildi. Farklı şehirlerden buraya taşınan ve burada olup işlerinden ayrılan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız 15 Ocak açıklandı diye Pazartesi günü işini bıraktı. Bu arkadaşlar ne yapacaklar.  Biz sizleri Mart ayında başlatacağız denildiğinde bu arkadaşların 2 aylık iş kaybını kim karşılayacak. Madenin şartları güzel olabilir ama o imkânlar sağlanana kadar çok zorluklar çekiyorlar. Kuradan bu zamana kadar 2-4 aylık zaman kaybımız oldu. Bundan sonrada 1-2 aya ertelenmesi demek bazı arkadaşlarımız ciddi olarak zorlanacak.” 

“Çalışacağımız yeri Amasra diye biliyorduk”

Başka bir madenci ise konuyla ilgili şunları söyledi, “Bizim sicilimiz Amasra’da olsun biz yine üretim sahası yoksa gidelim yine farklı müesseselerde çalışalım. Tek istediğimiz bizim sicilimizin Amasra’da olması. Kuraya girdiğimizde çalışacağımız yeri Amasra diye biliyorduk.”
 

Bakmadan Geçme