Belediyelere toplam 328 milyar lira kaynak aktarıldı

Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Bartın Belediyesi dahil 81 ildeki yerel yönetimlere Bakanlık olarak 2023 yılında 328 milyar lira kaynak aktardıklarını söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin sunumunu Yaptı. Bakan Özhaseki konuşmasında vefatının 85’inci yıl dönümü vesilesiyle TBMM’nin ilk başkanı ve cumhuriyetin banisi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle yad ettiğini söyledi. 

Bakan Özhaseki konuşmasına başlarken, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu söyledi. Alpler'den Himalayalar'a doğru uzanan hat üzerinde deprem riski taşıyan 5 ülkeden birinin Türkiye olduğunun altını çizen Bakan Özhaseki, “Bu gerçeklikten hareketle çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Topraklarımızın yüzde 66'sı, nüfusumuzun ise yüzde 71'i birinci ve ikinci dereceden deprem riski altında. Son bir asırda denizlerimiz dâhil olmak üzere 226 tane 6 ve üzeri deprem meydana geldi; karada meydana gelen deprem sayısı ise 60 ’dan fazla ve bu depremler neticesinde 130 bin canımızı toprağa verdik.” dedi.

Yılsonuna kadar 46 bin konut teslim edilecek

Bakan Mehmet Özhaseki, afetten zarar gören illerde TOKİ Başkanlığı, Emlak Konut, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle şu anda 200 bin konutun inşasına başladıklarını kaydetti. İnşaatların hızla devam ettiklerini belirten Bakan Özhaseki, “Yıl sonuna kadar 46 bin konutumuzu teslim edeceğiz. Bakanlık olarak bütün imkân ve kabiliyetlerimizle bölgedeyiz. Önceliğimiz deprem bölgesi” dedi.

81 ilde yerinde Dönüşüme 240 bin başvuru

‘Yerinde Dönüşüm’ Projesiyle vatandaşlara Bakanlığın denetiminde, TOKİ’nin güvencesiyle kendi evlerini yerinde yapma imkânı sunduklarını söyleyen Bakan Özhaseki, “Şu anda Yerinde Dönüşüm Projemize e-devlet üzerinden başvuran vatandaşlarımızın sayısı 240 bini bulmuş durumda. Yerinde Dönüşüm projemizi 4 kırmızı çizgimizden ödün vermeden sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu. Köy evlerinin inşasında yeni bir yapım teknolojisine geçtiklerini ifade eden Bakan Özhaseki, “Köy evlerimizi çelikten inşa edeceğiz. İnşallah afet bölgesinde en az 100 bin köy evimizi çelik gövdeden, taş yünüyle yalıtımı sağlanmış, iklim dostu ve Sıfır Atık uyumlu olarak inşa edeceğiz.” dedi.

81 ilde toplam 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümü tamam

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Özhaseki, Türkiye genelinde yaklaşık 6 milyon bağımsız bölümün risk altında olduğunu ifade etti. 2 milyon bağımsız bölümün acil dönüşmesi gerektiğini belirten Bakan Özhaseki, “2012’den bugüne kadar kentsel dönüşüm projeleriyle Türkiye genelinde 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin bağımsız bölümün dönüşüm süreci devam ediyor. 2012’den bugüne kadar Türkiye genelinde kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Bakanlığımızca 480 milyar TL değerinde kaynak kullanıldı.” diye konuştu.

81 ilin tamamında 240 bin 634 konut inşası

TOKİ eliyle 20 yılda 1 milyon 305 bin sosyal konut ve 38 bin sosyal donatı üretip, 5 milyon insanı da ev sahibi yaptıklarını ifade eden Bakan Özhaseki, "Çok şükür son deprem sürecinde de gördük ki eskiden biraz küçümsenen, bazen dalga geçilen TOKİ sınıfı geçti. Vatandaşlarımızın da gururu oldu. 81 ilin tamamında, 898 şantiyede halihazırda 240 bin 634 konut ve sosyal donatının inşasına devam ediyoruz. 250 bin Sosyal Konut Projesi kapsamında yapılması planlanan konut sayısı 266 bin 973'tür. Bugün itibarıyla 61 bin 210 konutun ihalesi yapılmıştır. Geri kalan sosyal konutlara yönelik çalışmalar devam etmektedir. İlk İşyerim projesi kapsamında Türkiye genelinde farklı il ve ilçelerde 40 adet proje yürütüyoruz." şeklinde konuştu.

81 ildeki yerel yönetimlere 328 milyar lira kaynak

Bakanlık olarak yerel yönetimlere 2023 yılında 328 milyar lira kaynak aktardıklarını ifade eden Bakan Özhaseki, "Yerel yönetimlere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden 2002 yılında 4,7 milyar lira kaynak aktarılırken, 2022 yılında ise bu rakam 270 milyar liraya ve 2023 yılı eylül ayı itibarıyla 328 milyar liraya ulaşmış bulunmaktadır. Merkezi bütçeden aktarılan bu paylar belediyelerde herhangi bir ayrıma gidilmeksizin objektif bir kriterle devam ettirilmektedir." diye konuştu.

Kentsel dönüşüm sürecine yeni bir soluk

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın kurulması konusunda bilgiler veren Bakan Özhaseki, “Ülkemizi tüm afetlere karşı dirençli hale getirmeye devam edeceğiz. Kentsel Dönüşüm Başkanlığımız kuruldu. Bu yapı içerisinde üç genel müdürlük ihdas edildi. Bir tanesi Marmara’daki kentsel dönüşüm sürecini yürütecek diğeri ise Marmara Bölgesi dışındaki kentsel dönüşüm sürecini yürütecek. Üçüncü olarak ise hazine arazilerini tarama, tespit ve değerleme işlemlerini yaparak kentsel dönüşüme kaynak oluşturacak. Kentsel dönüşüm sürecine yeni bir soluk getirmiş olduk. Hem ülkemizdeki sağlıksız yapıları yenileyeceğiz hem de konut sıkıntısına karşı alternatif bir çözüm üretmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

81 ilde 496 millet bahçesi

İklim değişikliğiyle mücadele konusunda millet bahçelerinin önemine de değinen Bakan Özhaseki, “Millet bahçelerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Gelinen noktada Kasım ayı itibarıyla; 81 ilde 74 milyon 39 bin 363 metrekare alanda 496 millet bahçesi hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hedefimiz; 100 milyon metrekare millet bahçesini ülkemize kazandırmak.” diye konuştu. 


 

Bakmadan Geçme