Bakan Yumaklı, '40 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yaptık'

Bakan Yumaklı'dan Bartınlı üreticiyi de ilgilendiren açıklama..

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı katıldığı bir TV programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bartın’ı da yakından ilgilendiren açıklamasında, 2023 yılı içerisinde çiftçilere 40 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yaptıklarını belirterek, yılsonuna kadar bu rakamın 64 milyar liraya ulaşacağını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı açıklamasında Bartınlı vatandaşları da yakından ilgilendiren yeni gıda denetim programını anlattı. Bakan Yumaklı Bartın dahil 81 ilde gerçekleştirilen denetimler hakkında şunları söyledi; “Halkımızın güvenilir gıdaya ulaşması yolunda herhangi bir engel tanımıyoruz. Bu konuda bir metodoloji değişikliğine gittik, 81 ilde eş zamanlı bütün unsurlarımızın sahada olduğu ve belirli sektörleri, belirli servis veren yerleri hedef alan ya da onları denetim programına alan bir çalışma başlattık, 21 Ağustos'ta başladı, 8 Eylül'de de sona erdi. Burada toplu gıda tüketimi yapılan lokantalar, restoranlar, oteller gibi yerlerin denetimi yapıldı, yaklaşık 7 bin 642 arkadaşım katıldı, 55 bine yakın denetim yapıldı bu 3 haftalık süre boyunca. Sadece 245 tanesinde uygunsuzluğa rastlandı, gerekli idari işlemler yapıldı. Bu denetimleri 3'er haftalık periyotlarla sürdüreceğiz. Yarından itibaren de bakkal gibi, kasap gibi, şarküteri gibi, market gibi işletmelere arkadaşlarımız 81 ilde eş zamanlı olarak denetimlerini başlayacaklar. Halkımızın güvenilir gıda konusunda müsterih olmalarını, eğer herhangi bir uygunsuzlukla karşılaştılarsa hiç çekinmeden Alo 174 hattını aramalarını kendilerinden istirham ediyorum."

“Sosyal medyadaki görüntüleri ihbar kabul ediyoruz"

Gıdayla ilgili sosyal medyada yer alan görüntüleri ihbar olarak kabul ettiklerini ve bunlarla ilgili gerekli denetimleri yaptıklarını söyleyen Yumaklı, “Ben isterim ki bütün vatandaşlarımız gönüllü gıda denetçisi olsun, çünkü gıda hassas bir konu. Hem bizim, hem çocuklarımızın, hem de geleceğimizin teminat altına alınmasıyla alakalı bir husus. Dolayısıyla vatandaşlarımız herhangi bir şekilde rastladıkları uygunsuzlukları bize öncelikle Alo 174, ama onun dışında da farklı metotlarla ulaştırabilirler." Dedi.

“2023 yılı içinde 40 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yaptık"

Bartın’da tarımsal faaliyet gösteren ve tarımsal faaliyetlerine yeni başlayacak olanların tarımda sürdürülebilirliğinin desteklenmesinde büyük fayda sağlayan tarımsal desteklerine de değinen Bakan Yumaklı şu ifadelere yer verdi; “Destekleri temel destekler, sürdürülebilir tarım ve üretimin devamlılığıyla alakalı, kalite ve veremlilikle alakalı hususlar olmak üzere 3 başlıkta yeniden dizayn ediyoruz, çalışma tamamlandığında bunu da ayrıca açıklayacağız. Tarımsal üretimde gençlerin ve kadınların mutlaka sayılarının arttırılması gerekiyor. ORKÖY ve IPARD gibi projelerde gençlere ve kadınlara destek ve teşvikler konusunda pozitif ayrımcılık yapıyoruz.”

Tarımda dijital dönüşüm

Bakan Yumaklı konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Tarımda teknolojinin kullanımı çok farklı boyutlarda hem üretim aşamasında üretim öncesi üretim aşamasında ve sonrası safhalarda mutlaka kendi yerini bulmak durumunda. Biz yapay zeka kullanımıyla rekolte tahmini konusunda TÜBİTAK ve Dijital Dönüşüm Ofisimizle bir çalışma başlattık. Bu çalışmanın sonucunda bir bölgemizde pilot uygulama gerçekleştirilecek ve bu pilot uygulamanın sonuçlarına göre bunu tüm Türkiye'de yaymış olacağız. Aynı zamanda bizim kullanılmayan veya işlenmeyen tarım arazilerinin kullanılması ve işlenmesiyle alakalı başka projelerimiz de var. Orada işlenmeyen arazilerin tespitiyle alakalı da yine yapay zeka ve uydu teknolojilerini birlikte kullanmış olacağız."
 

Bakmadan Geçme